Új adatbázis létrehozása a tárhelyen

 

A MySQL adatbázisok létrehozása felettébb egyszerű az általunk biztosított tárhelyen. A MySQL/MariaDB adatbázis létrehozása nem a PhpMyAdmin-ban valósítható meg hanem azon a felületen amit a visszaigazoló (tárhely véglegesítéséről szóló) dokumentumban 3. beállítási területként hivatkozunk.
A MySQL adatbázis létrehozásának lépései:

  • bejelentkezés a megfelelő felületre
  • kattintson a "Szerverek" fülre majd azon belül a "Mysql Adatbázis szerver" hivatkozásra
  • "Új adatbázis létrehozása"  linkre kattintva adjuk meg az új adatbázisunk nevét és szükség esetén a karakterkódolást ( default érték: latin1 , ha ettől eltérőt szeretne mindenképpen állítsa át), Joomla 1.5.x használatához UTF-8.
  • "Létrehozás" gombra kattintva az adatbázis létrejön, de hozzáférési jogosultságok nélkül.

Jogosultságok beállítása az újonnan létrehozott adatbázishoz a Globális Beállítások alatt az "Adatbázis Jogosultságok" linkre kattintva érhető el.
Itt az "Új tábla jogosultság létrehozása" linkre kattintva az imént létrehozott adatbázist kiválasztva a legördülő listából valamint a Felhasználói neveknél a szövegmezőbe írt általunk visszaigazolt SQL/SFTP felhasználói nevet írjuk be. A szövegmező előtt található rádiógomra se felejtsük el rákattintani. Ezután már csak a Gazdagépek melleti szövegmezőbe kell a localhost szót beírni, valamint az adatbázissal engedélyezett műveleteket (célszerű mindet kiválasztani, CTRL billentyű használata javasolt). Nincs más hátra mint a Létrehoz gombra kattintva befejezni a műveletet.
Az így létrehozott új adatbázishoz a visszaigazolt SQL/SFTP felhasználói névvel és a hozzá tartozó jelszóval lehet hozzáférni. Egy főtárhelyhez egy darab SQL felhasználóinév ill. jelszó rendelhető az pedig a visszaigazoláskor megadottal egyezik meg.
További műveletet az adatbázissal a PhpMyAdmin felületen javasoljuk megtenni, aminek így már semmi akadálya sincs.